Thermostaatknop advies

Slimme thermostaatknoppen (onder) zijn bedoeld om standaard thermostaatknoppen (rechts boven) te vervangen. Een radiatorkraan (links boven) is niet geschikt voor een slimme thermostaatknop. Deze moet vervangen worden door een afsluiter.

Nieuwe thermostaatknop? Ons advies is een slimme thermostaatknop

Een slimme thermostaatknop regelt de verwarming zo optimaal mogelijk en is makkelijk zelf te installeren.

Radiatoren met een slimme thermostaatknop kunnen gebruikt worden voor verwarming per kamer en zoneregeling.


Voordelen van een slimme thermostaatknop

Een slimme thermostaatknop heeft functies die de verwarming nauwkeurig kunnen regelen. Dit bespaart energie en geeft een aangenamer wooncomfort.Een slimme thermostaatknop is digitaal en kan de hoeveelheid water die naar de radiator stroomt zeer nauwkeurig regelen.

1: Digitale thermostaatknop

Een slimme thermostaatknop is digitaal en kan de hoeveelheid water die naar de radiator stroomt zeer nauwkeurig regelen.

In de slimme thermostaatknop zit een sterk elektrisch motortje. De opening voor de doorstroming van het warme CV water naar de radiator kan tot op 1% nauwkeurig aangestuurd worden.Meerdere slimme thermostaatknoppen in dezelfde kamer kunnen draadloos met elkaar gekoppeld worden en samenwerken als een geheel.

2: Koppelen aan andere slimme thermostaatknoppen

Meerdere slimme thermostaatknoppen in dezelfde kamer kunnen draadloos met elkaar gekoppeld worden.

Ze vormen één geheel met gelijke instellingen en gemiddelde meetwaardes voor temperatuur en luchtvochtigheid.Slimme thermostaatknoppen zijn draadloos aan te sturen door een thermostaat aan de wand. Deze is 'de baas' over de slimme thermostaatknoppen.

3: Koppelen aan draadloze digitale wandthermostaat

Slimme thermostaatknoppen zijn draadloos aan te sturen door een thermostaat aan de wand. Deze is “de baas” over de slimme thermostaatknoppen.

De thermostaat aan de wand meet de temperatuur op de meest ideale plaats: op 1,5 meter hoogte aan een binnenwand, buiten invloeden van zon, koudeval van ramen, open haard of tocht. De thermostaat meet de temperatuur tot op 0,1 graden nauwkeurig. De luchtvochtigheid wordt tot op 1% nauwkeurig gemeten.Iedere kamer met slimme thermostaatknoppen is apart te verwarmen. Een koude badkamer, kantoor of slaapkamer is verleden tijd.

4: Zoneregeling: verwarming per kamer

Iedere kamer met slimme thermostaatknoppen is apart te verwarmen. Een koude badkamer, kantoor of slaapkamer is verleden tijd.

Is de woonkamer al warm genoeg, maar een andere kamer niet? Slimme thermostaatknoppen lossen dit probleem op.

Als de woonkamer warm genoeg is gaan de slimme thermostaatknoppen daar dicht. De radiator in bijvoorbeeld de badkamer, waar het nog koel is, blijft open. Het warme CV water stroomt naar de badkamer, maar niet meer naar de woonkamer. Dit is zoneregeling.Een slimme thermostaatknop heeft een optimale start en stop. De verwarming wordt automatisch op het juiste moment gestart, zodat de gewenste temperatuur op het gewenste tijdstip is bereikt.

5: Optimale start en stop in iedere ruimte

De verwarming wordt van tevoren automatisch op het juiste moment gestart, zodat de gewenste temperatuur op het gewenste tijdstip wordt bereikt.

Als de gewenste temperatuur om bijvoorbeeld 08:00 uur 20 graden hoort te zijn, dan zorgen slimme thermostaatknoppen in combinatie met de wandthermostaat ervoor dat het om 08:00 uur ook daadwerkelijk 20 graden is. Dit is de optimale start: het moment waarbij automatisch bepaald wordt wanneer de verwarming van tevoren aan moet gaan. Hetzelfde geldt voor de optimale stop, waarbij de verwarming op tijd uitgaat zolang er genoeg restwarmte in de radiatoren is om de ruimte op temperatuur te houden.Een slimme thermostaatknop is volledig in te stellen via een app. De thermostaatknop staat in verbinding met de app via een basisstation dat aangesloten is op het internet.

6: Bedienen en instellen met een app

Een slimme thermostaatknop is volledig in te stellen via een app.

De slimme thermostaatknop is een onderdeel van het Homematic IP Smart Home systeem. Het Homematic IP systeem maakt verbinding met het internet via een hub: het Access point. Het Access point wordt aangesloten op de modem/router en maakt een eigen, beveiligd draadloos netwerk voor slimme thermostaatknoppen en thermostaten.

De gratis Homematic IP app maakt verbinding met het Access Point. Het Access Point heeft verbinding met de slimme thermostaatknop. Zo is de thermostaatknop te bedienen met een app.Een slimme thermostaatknop kan met drie verschillende klokprogramma's werken. Bijvoorbeeld 'werkweek', 'vrij van werk' en 'vakantie'. Ieder van deze drie bevat eigen temperaturen en tijdsinstellingen.

7: Drie verschillende klokprogramma’s

Een slimme thermostaatknop kan tot drie verschillende klokprogramma’s opslaan. Er is telkens één programma actief.

Een klokprogramma bevat instellingen voor de gewenste temperaturen op specifieke tijden, voor iedere dag van de week. In totaal zijn er 3 klokprogramma's. Elk klokprogramma bevat afzonderlijke instellingen voor iedere dag van de week.

Als voorbeeld een klokprogramma dat iedere werkdag 19 graden instelt tussen 06:00 en 08:30 en dat 20 graden instelt tussen 16:30 en 22:00. In het weekend wordt een ander programma gebruikt: 20 graden tussen 08:00 en 22:00.Een slimme thermostaatknop kan begrensd worden met een minimaal en een maximaal instelbare temperatuur.

8: Maximale en minimale temperatuur

Een slimme thermostaatknop kan begrensd worden met een minimaal en een maximaal instelbare temperatuur.

Het volledige instelbereik van een thermostaatknop is 6 tot 30 graden. Om te voorkomen dat een kamer per ongeluk te ver afkoelt of onnodig warm wordt, kan er een minimaal en maximaal instelbare doeltemperatuur ingesteld worden. Bijvoorbeeld minimaal 14 graden en maximaal 24 graden.Een slimme thermostaatknop kan gekoppeld worden aan een raam en deur contact. Raam of deur open? Dan gaat de verwarming direct uit.

9: Koppelen aan een raam- en deursensor

Een slimme thermostaatknop kan gekoppeld worden aan een raam- en deursensor. Raam of deur open? Dan gaat de verwarming direct uit.

Met name in badkamers en slaapkamers is het handig om een raam- en deursensor toe te passen. Als er ‘s morgens of na het douchen geventileerd wordt, wordt dit geregistreerd door de sensor. De ingestelde temperatuur op de slimme thermostaatknop in deze ruimte wordt direct verlaagd naar bijvoorbeeld 10 graden.De draaiknop van een slimme thermostaatknop kan uitgeschakeld worden, als kinderslot of als toetsblokkering in publieke ruimtes.

10: Kinderslot en toets blokkering

De draaiknop van een slimme thermostaatknop kan uitgeschakeld worden.

De draai- en drukknoppen van een slimme thermostaatknop kunnen uitgezet worden, zodat vlugge kindervingertjes niet per ongeluk energie kunnen verspillen. Deze functie komt ook van pas op plekken waar een radiator in een publiek toegankelijke ruimte hangt. Voor kantoorpanden en vakantieparken is de toets blokkering een veelgevraagde functie.Een slimme thermostaatknop is eenvoudig  zelf te monteren op een afsluiter. Een installateur is niet nodig.

11: Geen installateurskosten

Een slimme thermostaatknop is eenvoudig te monteren op de afsluiter van een radiator. Een installateur is niet nodig.

Een slimme thermostaatknop is bedoeld om een standaard thermostaatknop van een radiator te vervangen. Omdat beiden dezelfde fitting en schroefdraad hebben, kunt u de montage makkelijk zelf doen. Verwijder de standaard thermostaatknop en schroef de slimme knop ervoor in de plaats. Klaar is kees.Een slimme thermostaatknop is draadloos en werkt op twee AA penlite batterijen.

12: Geen stroomkabel

Een slimme thermostaatknop werkt op twee AA penlite batterijen.

Het duurt 1 tot 2 jaar voordat de batterijen leeg zijn, afhankelijk van hoe intensief de slimme thermostaatknop gebruikt wordt. Een thermostaatknop die permanent op 18 graden staat doet langer met zijn batterijen dan een thermostaatknop die twee keer per dag van 16 naar 20 graden gaat.

Check of een slimme thermostaatknop past

Een slimme thermostaatknop is bedoeld om de standaard thermostaatknop van een radiator te vervangen. Je kunt eenvoudig checken of een slimme thermostaatknop past op de verwarming.Stap 1: heeft u een standaard thermostaatknop of een radiatorkraan?

Een standaard thermostaatknop is te herkennen aan de cijfers 1 t/m 5 erop.

Heeft u geen thermostaatknop? Dan heeft u een radiatorkraan. Deze zal vervangen moet worden, omdat het mechanisme van een radiatorkraan niet geschikt is voor een slimme thermostaatknop.Een slimme thermostaatknop vervangt een standaard thermostaatknop. Dit zijn vijf voorbeelden van standaard thermostaatknoppen.

Verschillende standaard thermostaatknoppen

Dit zijn vijf voorbeelden van radiatorkranen. Deze zult u moeten vervangen voor afsluiters, omdat een radiatorkraan niet geschikt is voor een slimme thermostaatknop.

Verschillende radiatorkranenStap 2: haal de standaard thermostaatknop er af

De thermostaatknop die nu op de radiator zit kunt u losschroeven of losklikken.

Geen probleem, het water in de leiding komt er niet uit.

Als de thermostaatknop er af is ziet u dat er twee delen zijn: de afsluiter en de standaard thermostaatknop zelf. De afsluiter is het metalen gedeelte in de verwarmingsleiding dat de toevoer van het warme water naar de radiator regelt.Dit is een afsluiter. De thermostaatknop is verwijderd, zodat de schroefdraad van de afsluiter is te zien.

Afsluiter

Dit is een standaard thermostaatknop van Heimeier, met M30 standaardmaat schroeffitting.

ThermostaatknopStap 3: controleer welk type afsluiter het is

Slimme thermostaatknoppen passen op 4 soorten afsluiters. Heeft u een van onderstaande? Dan past de slimme thermostaatknopM30 afsluiter

Slimme thermostaatknoppen passen op M30 afsluiters. Dit zijn afsluiters die veel voorkomen op moderne radiatoren. De afsluiter heeft een schroefdraad van 30 mm in diameter.

Een slimme thermostaatknop past op een M30 afsluiter. Dit zijn veelvoorkomende afsluiters, met een schroefdraad van 30 mm in diameter.Danfoss RA afsluiter

Een slimme thermostaatknop past op een Danfoss RA afsluiter. Dit zijn veelvoorkomende afsluiters. De adapter die hiervoor nodig is wordt gratis meegeleverd bij de slimme thermostaatknop.

Een slimme thermostaatknop past op een Danfoss RA afsluiter. De adapter die hiervoor nodig is wordt gratis meegeleverd bij een slimme thermostaatknop.Danfoss RAV afsluiter

Een slimme thermostaatknop past op een Danfoss RAV afsluiter. Dit is een oud type afsluiter op oudere radiatoren die niet vaak voorkomen. De afsluiter is 34mm in diameter en werkt met een kliksysteem. De adapter die hiervoor nodig is wordt gratis meegeleverd bij de slimme thermostaatknop. We adviseren u echter aan om deze oude afsluiter te vervangen door een moderne standaard M30 afsluiter.

Een slimme thermostaatknop past op een Danfoss RAV afsluiter. Een adapter wordt gratis meegeleverd, maar het is beter deze afsluiter te vervangen voor een M30 afsluiter.Danfoss RAVL afsluiter

Een slimme thermostaatknop past op een Danfoss RAVL afsluiter. Dit is een oud soort afsluiter op oude radiatoren die nog slechts zeer zelden voorkomen. De afsluiter is 26mm in diameter en werkt met een kliksysteem. De adapter die hiervoor nodig is wordt gratis meegeleverd bij de slimme thermostaatknop. We adviseren u echter aan om deze oude afsluiter te vervangen door een moderne standaard M30 afsluiter.

Een slimme thermostaatknop past op een Danfoss RAVL afsluiter. Een adapter wordt gratis meegeleverd, maar het is beter deze afsluiter te vervangen voor een M30 afsluiter.
Montage op een radiator

Een slimme thermostaatknop is makkelijk zelf te monteren. Verwijder de huidige thermostaatknop van de radiator en schroef de slimme thermostaatknop ervoor in de plaats.

Het water in de leiding van de radiator hoeft niet afgelaten te worden en er zijn geen onnodige kosten voor een dure installateur.Video's over de slimme thermostaatknop
Doeltemperatuur instellen

Stel de gewenste temperatuur in de kamer in met de Homematic IP app.


Klokprogramma maken

Stel een klokprogramma voor de verwarming in met de Homematic IP app.Kinderbeveiliging / toetsblokkering

Blokkeer de knopbediening van de slimme thermostaatknop. Handig als kinderbeveiliging en toetsblokkering in publieke ruimtes.


Minimale en maximale temperatuur instellen

Geef een minimaal en maximaal instelbare temperatuur op voor de slimme thermostaatknop met de Homematic IP app.

Slimme thermostaatknop kopen

Bekijk het productoverzicht:

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp14