Thermostaatknop of radiatorkraan slim maken

Welk van de bovenste twee kun je vervangen door een slimme thermostaatknop. De handkraan? of de thermostaatkraan?

Een thermostaatknop kun je slim maken door een "domme" thermostaatknop te vervangen door een slimme thermostaatknop.

Heb je geen thermostaatknop maar een radiatorkraan? Dan kun je de kraan vervangen door een afsluiter waar je vervolgens een slimme thermostaatknop op kunt zetten.

Dit artikel gaat over de voordelen van slimme thermostaatknoppen en of ze geschikt zijn voor jouw radiatoren.

Een thermostaatknop kun je slim maken. Een radiatorkraan niet

Een thermostaatknop kan de temperatuur regelen.

In de thermostaatknop zit een speciaal thermostatisch element dat gevoelig is voor warmte. Als het koud is gaat het element open en kan er warm CV-water naar de radiator stromen. Hoe warmer het wordt, hoe verder het element dicht gaat en hoe minder warm water er in de radiator stroomt. Dat is op zich al best slim... maar dat kan natuurlijk beter.

Een radiatorkraan kan de temperatuur absoluut niet regelen.

Alleen door zelf aan de knop te draaien verandert de opening van de kraan. De aanvoer van warm CV-water wordt dus niet minder als de kamer warmer wordt. Wanneer het warm genoeg is moet je de kraan zelf weer dicht draaien. Vandaar dat een radiatorkraan ook wel "handkraan" wordt genoemd.


Een thermostaatknop, zoals iedereen 'm kent. Deze kun je vervangen door slimme thermostaatknoppen.

Een thermostaatknop, zoals iedereen 'm kent.

Een radiatorkraan. SmartHome thermostaatknoppen zijn niet geschikt voor dit soort kranen

Een radiatorkraan. Deze zie je gelukkig steeds minder, met goede reden.

Een thermostaatknop is herkenbaar aan het opschrift in cijfers 1 t/m 5. De knop kan maar één hele slag gedraaid worden.

Een radiatorkraan is te herkennen aan de manier waarop je hem open of dicht draait. Er zijn 6 of 7 slagen voor nodig. Ook staan de cijfers 1 t/m 5 er niet op gedrukt.Hoe je een thermostaatknop slim maakt

Voordat je een thermostaatknop slim kunt maken, moet je een beetje weten hoe zo'n knop werkt.

Een complete thermostaatknop bestaat namelijk uit twee delen: de afsluiter, en de knop. Je kunt de knop losmaken van de afsluiter, zonder dat het water eruit loopt.

De afsluiter van een thermostaatknop. De thermostaatknop zelf is verwijderd, zodat je de schroeffitting en de pin van de afsluiter kunt zien

Een afsluiter die het water blokkeert

Een Heimeier thermostaatknop, met M30 schroeffitting (standaardmaat)

De knop waarmee je de temperatuur instelt

De afsluiter is het metalen deel dat in de leiding naar de radiator zit en waar het verwarmingswater doorheen loopt. Door de dunne pin in te drukken stroomt er meer of minder water door de radiator. Als de pin niet ingedrukt wordt, kan het water er doorheen stromen.

De knop is de grote draaiknop waarmee je de temperatuur instelt. Meestal is de knop wit of chromekleurig en staat er een merknaam of logo op. De meest bekende merken zijn Heimeier, Honeywell, Danfoss, Herz, Giacomini en Vaillant.Voordelen van een slimme thermostaatknop

SmartHome Thermostaatknop

Je kunt een thermostaatknop dus makkelijk slim maken door een "domme" thermostaatknop te vervangen door een slimme SmartHome thermostaatknop.

De grote voordelen hiervan zijn dat je

  • de verwarming kunt bedienen met een app
  • kunt verwarmen per kamer i.p.v. het hele huis
  • zoveel mogelijk energie kunt besparen
  • koude kamers nu eindelijk wél op temperatuur kunt krijgen

Vooral dat laatste is interessant, want een slimme thermostaatknop kan namelijk ook een CV-ketel of stadsverwarming of blokverwarming aansturen. Net zolang totdat alle kamers de juiste temperatuur hebben. Daarover verderop meer.Past een slimme thermostaatknop op alle radiatoren?

Ja. Mits de huidige knop dus een thermostaatknop met afsluiter is.

Meet de diameter van de schroefdraad om te bepalen of je een afsluiter-adapter nodig hebt Afsluiters zijn er in verschillende soorten en maten. De slimme SmartHome thermostaatknop past altijd op standaard afsluiters. Dit zijn afsluiters met een M30 schroefdraad.

Je kunt zelf controleren of je een M30 afsluiter hebt door de knop van de thermostaatknop los te maken en de diameter van de schroefdraad van de afsluiter te meten (liefst met een schuifmaat). Als de diameter 30 mm is, is het inderdaad een M30 variant en weet je 100% zeker dat de SmartHome thermostaatknop past.


Andere schroefdraad of kliksystemen

Is het geen schroefdraad, maar een kliksysteem? Of heeft de schroefdraad een andere diameter (meestal 28 mm)? Dan heb je een adapter nodig.

Daar hebben we rekening mee gehouden. Een SmartHome thermostaatknop wordt geleverd met 3 adapters voor de meest populaire afsluiters van Danfoss. Mochten de meegeleverde adapters niet passen, dan heb je afsluiters van andere merken zoals Comap, Herz of Giacomini nodig. Stuur ons een foto van deze afsluiters, dan sturen we je gratis nieuwe adapters t.w.v. € 7,95 per stuk toe.Montage van een SmartHome thermostaatknop op een standaard M30 afsluiterVerwarming regelen met slimme thermostaatknoppen

Iedere slimme thermostaatknop kan de CV-ketel of de stads- of blokverwarming regelen

Omdat een slimme thermostaatknop een zelfstandige volledige thermostaat is kun je er ook de CV-ketel of de stadsverwarming mee aansturen.

SmartHome CV-ketel module

Een CV-ketel wordt aangestuurd met een SmartHome CV-ketel module. Deze module vervangt de huidige thermostaat in de woonkamer en wordt draadloos aangestuurd door SmartHome thermostaatknoppen in huis.

Stadsverwarming en blokverwarming kan op verschillende manieren aangestuurd worden, afhankelijk van welk type het is.

  • Is het stadsverwarming met thermostaat in de woonkamer? Dan heb je een SmartHome CV-ketel module nodig
  • Is het blokverwarming met thermostaat in de woonkamer? Dan wordt er waarschijnlijk een pomp aangestuurd op de blokverwarming verdeler. Hier heb je een SmartHome stekkerschakelaar voor nodig
  • Is het stads- of blokverwarming maar zonder thermostaat in de woonkamer? Dan hoef je ook niets aan te sturen en zijn de slimme SmartHome thermostaatknoppen zelf voldoende


Alles in een pakket: SmartHome verwarming

SmartHome Centrale

Speciaal gemaakt voor Nederlandse centrale verwarming.

SmartHome is draadloos en werkt via de SmartHome centrale. Dit is de basis van het systeem, die zorgt voor verbinding tussen de thermostaatknoppen en de andere SmartHome apparaten.


Dit zijn pakketten met alles wat je nodig hebt om te starten met je eigen slimme verwarming. Ieder pakket kun je uitbreiden met extra thermostaatknoppen of andere SmartHome apparatuur.innogy SmartHome - Het slimme thermostaat pakket bestaat uit meerdere producten...
€ 518,70
€ 489,95
voor verwarming per kamer

• 4 thermostaatknoppen
• 1 thermostaat voor aan de muur
• 1 CV-ketel module en 1 centrale
• Werkt met alle CV-ketels
• Makkelijk te installeren
• Gratis innogy SmartHome app
SmartHome slimme stadsverwarming pakket
€ 408,80
€ 384,95
voor verwarming per kamer

• 3 thermostaatknoppen
• 1 thermostaat voor aan de muur
• 1 centrale
• Voor stads- en blokverwarming
• Makkelijk te installeren
• Gratis innogy SmartHome app
SmartHome Slimme Vloerverwarming single zone pakket
€ 358,85
€ 334,95
vloerverwarming per kamer

• 1 vloerverwarming regelaar
• 2 zone thermostaten
• 1 centrale
• CV en stads-/blokverwarming
• Makkelijk te installeren
• Gratis innogy SmartHome app
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp14