Zoneregeling en verwarming per kamer

Zoneregeling. In alle kamers kun je apart een temperatuur instellen. Iedere kamer is afzonderlijk te regelen met draadloze thermostaten.

Met zoneregeling kun je verwarmen per kamer. In iedere kamer is de temperatuur afzonderlijk te regelen. Het is warm daar waar het nodig is en de rest van het huis bespaart energie.

Zoneregeling werkt met draadloze thermostaten. De temperatuur wordt gemeten in iedere kamer, in plaats van alleen in de woonkamer. Zo zou de badkamer apart verwarmd kunnen worden. Ook als de woonkamer al warm is, bijvoorbeeld door de open haard.

Hoe werkt zoneregeling precies? Wat heb je ervoor nodig? Werkt het voor radiatoren, vloerverwarming en elektrische verwarming?

Product catalogus - innogy SmartHome verwarming

Alles over zoneregeling en verwarmen per kamer

4 Voordelen van verwarmen per kamer

Verwarmen per kamer is interessant omdat je kunt besparen op energiekosten en je dagelijkse wooncomfort groter wordt. Iedere kamer heeft de juiste temperatuur op het moment dat het nodig is.

1 - De juiste temperatuur in iedere kamer

Een bekend nadeel van slechts één centrale thermostaat is dat niet alle kamers de juiste temperatuur hebben of houden. De badkamer is bijvoorbeeld vaak te koud. Om de badkamer te verwarmen, moet je de thermostaat in de woonkamer "hoger" zetten. Dat is niet alleen onhandig omdat dan ook de woonkamer (en de rest van het huis) mee verwarmd wordt... Het duurt ook onnodig lang voordat de badkamer warm is. De totale capaciteit van de verwarming wordt namelijk verspreid door het hele huis, in plaats van dat het gebruikt wordt daar waar de warmte nodig is.

Met zoneregeling kun je kamers afzonderlijk stoken. In geval van de koude badkamer wordt alleen die verwarmd. Het warme CV-water gaat niet naar andere ruimtes. Zodoende is de badkamer snel op temperatuur en wordt het in andere kamers niet onnodig te warm.

2 - De slijtage van de CV-ketel wordt minder

Het vermogen van de CV-ketel kan lager ingesteld worden. Omdat de kamers niet langer allen tegelijk verwarmd worden, hoeft de CV-ketel ook niet langer het maximale vermogen te leveren. Standaard staat de temperatuur van het CV-water ingesteld op zo'n 80 a 90 graden. Dit kan aangepast worden naar 50 a 60 graden omdat slechts een deel van alle radiatoren warm wordt, in plaats van alle radiatoren. Door de lagere temperatuur gaat de CV-ketel langer mee.

3 - De pomp van de CV-ketel verbruikt minder energie

Er hoeft minder CV-water naar de radiatoren gepompt te worden. Stel dat er 100% van de pompcapaciteit nodig is om tien radiatoren van warm water te voorzien, dan is er voor vier radiatoren ongeveer 40% van de capaciteit nodig. Hierdoor wordt ook het energieverbruik van de pomp minder.

4 - Koele kamers verliezen minder energie

Een verwarmde kamer verliest energie via het "warmtetransport"-principe, waarbij een plek met een hoge temperatuur energie transporteert naar een plek met een lagere temperatuur. Dit kun je vergelijken met een warme hand die je op een koele tafel legt. De tafel wordt steeds warmer, terwijl je hand steeds verder afkoelt. Dit blijft zo, totdat zowel je hand als de tafel dezelfde temperatuur hebben. In huis gebeurt dit ook. Een kamer verliest warmte via ventilatie, luchtstromingen of andere soorten "lekkage".

Hoe koeler een kamer is, hoe minder energie er verloren gaat door warmtetransport. Bij een temperatuur van bijvoorbeeld 16 graden wordt het energieverlies minder en bespaar je energie.

Een thermostaat in elke kamer

Kamers met een eigen thermostaat hebben een eigen, onafhankelijke temperatuur. Is de woonkamer warm, maar de badkamer niet? Dan wordt alleen de badkamer verwarmd. Ga je uitgebreid in bad? Dan kan de verwarming in de woonkamer best uit, die hoeft niet al die tijd aan te blijven. Zo gebruik je alleen energie daar waar je bent en bespaar je op de plekken waar je niet bent.

SmartHome heeft alles wat je nodig hebt voor verwarmen per kamer en zoneregeling.

  • Slimme thermostaatknoppen voor radiatoren. Iedere radiator wordt een zelfstandige, slimme thermostaat.
  • Kamerthermostaten voor vloerverwarming, infraroodverwarming en extra nauwkeurige regeling van thermostaatknoppen
  • Een CV-ketel module om de CV-ketel (en sommige stadsverwarmings-verdelers) op de juiste manier te regelen
  • Stekkerschakelaars om vloerverwarmingspompen en infrarood-panelen te schakelen
Zoneregeling voor radiatoren

De meest voorkomende warmtebron in huis is natuurlijk de radiator aan de muur. Je kunt verwarmen per kamer door de "normale" thermostaatknop van een radiator te vervangen door een slimme SmartHome thermostaatknop.

SmartHome Thermostaatknop
Een SmartHome thermostaatknop bevat een motortje die de kraan (afsluiter) van de radiator bedient en zo de aanvoer van warm water regelt. De knop bevat ook twee sensoren: één voor temperatuur en één voor luchtvochtigheid. Daarmee is het een volledig zelfstandig werkende thermostaat. Je kunt de gewenste temperatuur instellen met de grote draaiknop of met de SmartHome app.


SmartHome Thermostaat We adviseren je om een extra kamerthermostaat te gebruiken in kamers waar je vaak lang bent, zoals de woonkamer, keuken of badkamer. De thermostaatknoppen worden dan geregeld door de kamerthermostaat, in plaats van door de thermostaatknoppen zelf. Het voordeel hiervan is dat de temperatuur op de ideale locatie gemeten wordt: op 1,5 meter hoogte aan een binnenmuur, buiten bereik van de zon of stralingswarmte van de radiatoren. Dit geeft een "strakkere" temperatuurregeling en een aangenamer gevoel van comfort.


Een slimme thermostaatknop is handig zelf te installeren, zonder dat er een installateur aan te pas komt en zonder dat het water in de leidingen afgelaten hoeft te worden.Montage van een slimme SmartHome thermostaatknop
Zoneregeling voor vloerverwarming

SmartHome thermostaat Om vloerverwarming te gebruiken als zoneregeling heb je SmartHome kamerthermostaten nodig. Afhankelijk van welk type vloerverwarming je hebt, is daarbij een extra stekkerschakelaar of een extra zone-regelaar nodig. Er zijn twee opties:

Single zone verdeler

Als je vloerverwarming hebt in één ruimte dan leiden de buizen van de verdeler allemaal naar deze ruimte. Dit is vaak de woonkamer of de keuken. Er wordt geen tweede of derde ruimte geregeld vanuit dezelfde verdeler. Dit is het meest eenvoudige type vloerverwarming en is ook het meest eenvoudig geschikt te maken voor zoneregeling.

De temperatuur in de kamer wordt gemeten door een kamerthermostaat. Je kunt de gewenste temperatuur instellen op de thermostaat zelf, of via de SmartHome app.

SmartHome stekkerschakelaar Een stekkerschakelaar regelt de pomp van de vloerverwarming-verdeler. Als het te koud is dan schakelt de thermostaat de stekkerschakelaar in en wordt het water rondgepompt. Is het warm genoeg? Dan wordt de pomp uitgeschakeld.

Multi zone verdeler

Verdelers van vloerverwarming voor meerdere ruimtes bevatten een groot aantal buizen die onderverdeeld zijn in groepen. Er kan een groep naar de woonkamer gaan. Deze groep bestaat bijvoorbeeld uit 3 buizen. Een andere groep bestaat uit 2 buizen voor de keuken en een derde groep bevat 2 buizen voor de badkamer.

De temperatuur in de woonkamer, keuken en badkamer wordt gemeten door kamerthermostaten.

SmartHome vloerverwarming zone-regelaar Met een zone-regelaar worden de groepen van de vloerverwarming-verdeler geregeld. Op ieder van de verdeler-buizen wordt een thermische motor gemonteerd. Iedere thermische motor wordt verbonden met de zone-regelaar en toegewezen aan de juiste thermostaat. Als de woonkamer te koud is gaan alleen de buizen van de woonkamer open. Andere buizen blijven dicht.

Zoneregeling voor infrarood-panelen

De meest elegante en schone manier van verwarmen per kamer is infrarood-verwarming. De warmte die je ervaart is vergelijkbaar met straling van de zon. Stel je voor dat je bovenop een berg staat, tijdens wintersport. Het is koud, om en nabij het vriespunt. Toch heb je het niet koud. Ondanks dat het fris is heb je het behaaglijk warm door de stralingswarmte van de zon.

Infrarood-verwarming werkt met straling. In plaats van de lucht in de ruimte te verwarmen, wordt vooral de omgeving "bestraald". De muren en de vloer nemen stralingsenergie op en geven deze langzaam weer af. Het gevoel van warmte wordt allesomvattend. Je loopt de ruimte binnen en voelt een "deken" van aangename warmte. Lees meer over infrarood-verwarming

SmartHome verwarming pakketten

innogy SmartHome - Het slimme thermostaat pakket bestaat uit meerdere producten...
€  479,65
€  459,95
voor verwarming per kamer

Geschikt voor CV-ketels en stadsverwarming

• 4 thermostaatknoppen
• 1 thermostaat voor aan de muur
• 1 CV-ketel module en 1 centrale
• Zelf eenvoudig te installeren
• Gratis innogy SmartHome app
SmartHome slimme stadsverwarming pakket
€  351,75
€  334,95
voor verwarming per kamer

Geschikt voor stadsverwarming zonder klep

• 3 thermostaatknoppen
• 1 thermostaat voor aan de muur
• 1 centrale
• Zelf eenvoudig te installeren
• Gratis innogy SmartHome app
SmartHome Slimme Vloerverwarming single zone pakket
€  292,80
€  279,95
vloerverwarming per kamer

Geschikt voor CV-ketels en stadsverwarming

• 1 vloerverwarming zoneregelaar
• 2 zone thermostaten
• 1 CV-ketel module en 1 centrale
• Zelf eenvoudig te installeren
• Gratis innogy SmartHome app
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp14